Prioriterade områden / Ledarskap i framkant

Vårt goda ledarskap stödjer en framgångsrik verksamhet.

Bra ledarskap är en förutsättning för en framgångsrik verksamhet, både för bredd och elit. Ledarskap omfattar den ideella ledaren ute i rörelsen, den professionella tränaren, chefskap på tjänstemannanivå och förtroendevalda i förening, distrikt och förbund. 

Ledarskapet är motorn i vår verksamhet. Genom ett gott ledarskap kan vi tillsammans erbjuda inkluderande och inspirerande miljöer att lyckas och utvecklas i som attraherar och engagerar fler. Utbildning är en nyckelfaktor, vi erbjuder utbildningar på olika nivåer som stöttar våra ledare att utvecklas. Utmaningen är att erbjuda kunskap på ett lättillgängligt sätt och definiera värdet av att investera sin tid och sitt engagemang. 

“Vårt ledarskap ska möjliggöra att fler stannar längre i vår verksamhet och når sin fulla potential.”

Ola Strömberg, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet

I dag bygger ledarskapet inom föreningen i stort på engagemang från föräldrar och andra anhöriga. Det kan ibland uppfattas som att vi inte har en föreningsstruktur som är tillräckligt öppen för att attrahera ledare utanför sfären av föräldrar och anhöriga. Det finns dock många risker med att förlita sig för mycket på denna typ av ledarskap. Dels kan ledarskapet bli en kortsiktig lösning, under den tid barnen är aktiva, dels begränsar det antalet potentiella ledare vi vänder oss till. Samtidigt kräver ledar- och tränarskap på högre nivåer mycket resande och tid hemifrån vilket begränsar urvalet tillgängliga ledare. 

Vi behöver tydliggöra vad vi tillsammans står för, vad ett gott ledarskap inom Svenska Skidförbundet innebär, presentera nya möjligheter att bli ledare. Vi behöver också vända oss till en bredare bas av potentiella ledare, öka statusen och synliggöra möjliga hållbara karriärvägar för de som vill utvecklas som ledare inom vår verksamhet. 

 
150603-Martina-Hook-SkiEquality-Bildbyran-12040-826.jpg

SkiEquality – jämställdhet skapar resultat

SkiEquality är Svenska Skidförbundets initiativ för att öka antalet tjejer och kvinnor som ledare på elit- och landslagsnivå. Redan i dag finns en god balans bland landslagens tjejer och killar. Nu gäller det att ta nästa kliv.

Edda-Kristin Arnadottir Ola Masdal Fia Bringby KLAS ROCKBERG-1368-872.jpg

Målet 2026 är att

öka antalet utbildade tränare/ledare, både ideella och avlönade, inom våra idrotter,

öka antalet verksamma ledare/tränare, med högsta utbildningsnivå, inom våra föreningar, 

medarbetar- och ledarskapsindex ska nå minst 80 % inom elit och bredd, 

skapa en mer balanserad könsfördelning bland våra ideella och professionella ledare/tränare där minst 40 % är kvinnor.

Ledarskap i framkant handlar exempelvis om…

tränare-20170604-_DSC2324.jpg

Utbildningar

SSF erbjuder digitala och högkvalitativa utbildningar på alla nivåer, distrikt och föreningar arbetar aktivt och kontinuerligt med att utbilda samtliga ledare.

19Up03068.jpg

Rekrytering av ledare

Föreningar rekryterar ledare/tränare från en bredare bas genom initiativ där unga ledare engageras och hänsyn tas till mångfald- och jämställdhetsperspektiv såväl som grenöverskridande samarbeten. 

200224-APS-Fritids-Skellefte%25C3%25A5-barn-ledare-800-476.jpg

Vår ledarskapsfilosofi

SSF definierar och kommunicerar, genom distrikt och föreningar, tydligare vår ledarskapsfilosofi, vilket gör det lätt att vägleda och agera inom vår idrottsrörelse.

Behöver ni inspiration, tankar och lite verktyg för att komma igång med det strategiska arbetet och planeringen?

 

För att ni lättare ska kunna komma igång med arbetet kopplat till vår strategiska plan har vi samlat material samt frågor och svar.